Listan om vardagsrutiner

Jag läste den här listan på Elsa Billgrens blogg och tänkte att det kunde vara kul att skriva en likadan! Nu börjar hösten närma sig och vardagsrutinerna kommer med den. Jag och Dan försöker vara jämställda i vårt förhållande och vår vardag, men det är nog lätt att det inte alltid blir så. I vart fall är vardagen något av det viktigaste vi har, det är då livet händer. Man går till jobbet 40 timmar i veckan och på kvällarna ska man vila, men ändå göra något som gör en glad. Tycker att det är extra viktigt att ta hand om sig själv hela veckan, och inte bara på helgen.
 
 
Mathandling
Mathandling är ju roligt och tråkigt på samma gång. Det är roligt när man är inspirerad, vet vad man är sugen på och har tid att laga mat. Det är tråkigt och störigt, ett onödigt ont, när man är stressad och bara behöver äta något snabbt. Jag och Dan äter väldigt olika. Dan äter mycket kött och jag äter mycket vegetariskt. Vi brukar försöka äta samma "basmiddag" men sedan variera alternativen, till exempel om vi äter tacos eller hamburgare så äter jag veggo och Dan med kött. Men ibland funkar det inte alls att samköra och då äter vi helt olika (= massvis med matlådor till jobbet, yey!). Själva mathandlingen gör vi väldigt mycket tillsammans eller turas om. Vi storhandlar nästan aldrig utan handlar mycket dag till dag. I regel har vi vissa basvaror hemma som vi utgår ifrån när vi handlar.
 
 
Städning
Haha, detta är så roligt. Jag HATAR att städa och är så dålig på det. Jag skulle egentligen vilja vara den personen som har det superstädat hemma, för det är så mysigt. Jag vill komma hem med nya blommor i hallen och en fräsch doft i vardagsrummet. Men jag tror bara att vi är ganska lata med det. Vi skulle helst vilja ha en städare som kommer en gång i månaden och gör det kliniskt rent, men det har vi inte råd till nu.
Dan är alltid den som dammsugar och moppar golven, städar toaletten och han är oftast den som diskar. Jag dammtorkar, plockar undan, piffar, tvättar, bäddar rent och rensar kattlådan. Man kan säga att jag gör allt piff och småplock (med andra ord det jag inte tycker är dötråkigt och tungt), Dan gör de stora grejerna som tar tid. Vi försöker städa ungefär en gång i veckan, men diska och tvättar gör vi såklart oftare.
Måste bara ge en stor eloge till Dan! Han är verkligen så fin. Om jag ska ha kompismiddag på fredagen och Dan inte ska vara med, så kan han ändå storstäda lägenheten dagen innan medan jag är till exempel på gymmet. Han storstädar alltså lägenheten inför en middag han inte ska vara med på och jag behöver inte ens hjälpa till? Alltså, gonna marry that man.
 
Ekonomi
Jag och Dan har separat ekonomi och kommer nog fortsätta ha det fast att vi gifter oss. Vi har två separata konton och står själva för våra privata utgifter, men delar sedan på våra gemensamma kostnader. Dan har högre lön än mig och därför delar vi procentuellt på hyra, el, vatten med mera, medan tex min mobilkostnad, kläder och nöjen betalar jag själv. Vi är inte särskilt stränga, vi tycker bara att det har blivit enklare så. Vi är fortfarande ett hushåll och det viktigaste är att vi har det bra ihop och kan spara tillsammans till vår framtid.
 
 
Morgonrutiner
Jag ställer alltid väckarklockan på 06.30 men går nästan aldrig ur sängen före klockan 07. Då går jag upp, sätter på kaffe och duschar. Sedan dricker jag kaffe, gör mig i ordning och lyssnar på podd i badrummet tills Dan kommer upp någonstans mellan 07.30 och 08.00. Varken jag eller Dan äter frukost eftersom vi fastar på morgonen (läs om intermittent fasting här!). Jag brukar vara på jobbet runt 08.30–08.45 och det tar 7 minuter för mig att cykla till kontoret.
 
Jobb
Jag får så många frågor av vänner, släkt och bekanta om "vad jag jobbar med egentligen", haha. Jag är alltså produktionsledare på en kommunikationsbyrå. I ett projekt är det jag som har koll på alla deadlines, samlar in material till grafikern så att hen kan göra sitt jobb och så att hen vet vad som ska göras. Jag är den som "smörjer maskineriet", planerar allt i minsta detalj och håller alla bollar i luften.
Till exempel: har vi en kund som vill annonsera i sju olika tidningar är det jag som har koll på materialdagar (när ska annonserna vara inne?), format (de olika storlekarna på annonserna), budskap och produkt (vad ska annonserna innehålla?), leveransadresser (vart ska annonserna skickas in?). Jag samlar ihop allt material, pratar ihop mig med arbetsgruppen och lämnar över till grafikern. När grafikern sedan gjort annonserna korrar vi dem först internt, skickar till kund för korrektur och när det blivit godkänt skickar jag in rätt annons till rätt tidning. Ungefär så. Detta går såklart att appliceras på alla möjliga projekt, obs jobbar ej bara med annonser :)
Det innebär i alla fall många olika arbetsuppgifter och det är något jag verkligen trivs med. Jag brukar jobba mellan 08.30–17 måndag till fredag, men vi har flextid och ibland jobbar man längre och slutar lite tidigare en annan dag. Dan har ungefär samma arbetstid.
 
 
Träning
Jag försöker träna 2-3 gånger i veckan. Antingen springer jag, går på ett pass eller styrketränar. Jag brukar gå på spinning och pilates på hösten och vintern, och springer eller styrketränar på våren och sommaren. För mig är det viktigt att gymmet ligger nära jobbet eller hemmet, annars blir det inte av. Mitt gym ligger både nära hemmet eller jobbet faktiskt! Så antingen tar jag ett pass direkt efter jobbet eller så tränar jag efter jag ätit middag. Tränar just nu på Nordic Wellness. Huvudsaken är att jag gör något jag tycker är kul. Jag sitter väldigt mycket om dagarna och behöver därför röra på mig.
 
Kvällsrutiner
När jag och Dan slutat jobba runt klockan 17 handlar och lagar vi middag. Sedan äter vi alltid framför en TV-serie i soffan. Detta är min favoritstund och det är nu nedvarvningen börjar. Efter middagen tittar vi kanske mer på TV, plockar undan hemma lite, tvättar, bloggar, tränar med mera. Lite vad vi känner för. Men jag försöker att inte boka upp för mycket på vardagskvällarna, viktigt att varva ner då. 
 
Bloggen
Jag försöker verkligen lägga ner mycket tid på bloggen, men samtidigt är det ju "bara" mitt fritidsintresse. Det tar ändå ett par timmar att fotografera, fixa till bilder, skriva inlägg och tidsinställa för ett par dagar. Men jag tycker mycket om den, vi har ju hängt sedan jag var 17. Jag bloggar oftast på vardagskvällarna och tidsinställer till morgonen efter. Målet är ett inlägg om dagen, men det är inte alltid jag får till det.
 
 
Kvalitetstid
Jag och Dan har varit tillsammans i 10 år i november, och jag tror att vi är mer måna om vår kvalitetstid nu än vad vi någonsin har varit. Det kanske är för att vi är lite äldre och mer vuxna, att vi har hittat rätt i vår familjekemi. Förra hösten gick jag och Dan i parterapi och det kan nog vara det bästa vi gjort. Det lärde oss att kommunicera mycket mer öppet med varandra. Ibland behöver man bara lite verktyg för att ta sitt förhållande till en djupare trygghetszon.
I alla fall! Jag och Dan försöker att aktivit planera in vår kvalitetstid. Det kan vara allt från att vi bestämmer oss för att vara hemma och laga mat en fredag eller att planera in en dejtkväll med restaurangmiddag och bio. För oss är det så viktigt att kommunicera och lyssna på vad den andra vill eller inte vill. Vi jobbar hårt på det och ibland krockar det. Med en person som gärna springer snabbt och pratar känslor ofta, och en annan som helst vill stå still och inte prata känslor alls, då kan det behövas lite extra jobb. Men för mig och Dan är det också väldigt viktigt med vår egentid. Jag hänger gärna ensam med mina vänner och bokar in små kompisdejter eller går en runda själv på stan.
 
 
Vänner och familj
Att umgås med vänner är väldigt viktigt för mig, som ni förstått. De ger mig energi och hjälper mig att vara stark, kompletterar och tar fram det bästa av mig. Många av våra vänner är mina från början, men som har blivit Dans också. Jag träffar oftast en del av mina vänner ett par gånger i veckan, vi tar en kaffe på stan, äter lunch ihop, går på after work eller bio. På helgerna träffar jag och Dan oftast familj eller vänner ihop, går på en middagsbjudning eller fest. Man kan säga att jag är den sociala projektledaren i vår familj. Jag har koll på vilka vi ska träffa och när, hör av mig och bjuder tillbaka.
Men för att det ska fungera och för att jag inte ska gå under av social stress har vi fått dela upp våra ansvarsområden när det kommer till våra nära och kära. Dan ska hålla den huvudsakliga kontakten med sin familj och jag med min. Ni vet, checka in och hålla varandra uppdaterade. Grejen är väl bara att Dan inte är bäst på att höra av sig till folk, haha.
 
 
Helgen
Helgen är det härligaste på hela veckan! Ofta blir våra helger ganska uppbokade, men vi försöker att hålla dem lite öppna också. Om vi gör något på fredagen vill vi helst inte göra något på lördagen. Eller om vi är bjudna på fest på lördagen vill vi ha söndagen fri. Som sagt, viktigt att vila och varva ner. Jag springer alltid i 190 och jag har nu förstått att min kropp inte gillar det. I våras var jag sjuk ganska mycket och tror att det kan ha att göra med att kroppen är för stressad. Så jobbar hårt på att tacka nej till saker och planerar aktivt in ledighet i kalendern.
Min idealhelg ser ut såhär:
- Fredagkväll hemma med Dan, tacos och Idol i soffan. Tända ljus och pepsi max.
- På lördagen vaknar vi utvilade klockan 09 och går en morgonpromenad i solen. Gör oss sedan i ordning för att gå en sväng på stan, köpa kaffe och kanske fika någonstans. På kvällen går vi antingen på en middagsbjudning eller ser en bio på Royal (Malmös största biosalong).
- Söndag och vaknar inte alls bakis (hataaarr att vara bakis pga får så mycket ångest). Vi äter bullar till frukost och städar sedan lite hemma. Går en promenad i Slottsparken, köper blommor till hallen och lagar en avancerad söndagsmiddag. Avslutar med bloggande i soffan framför TV:n.
Så kommer nästan vår helg att se ut den här veckan, yey!

Kommentarer
Postat av: Isabelle

Så härligt att få läsa om pars olikheter och hur starka de ändå är tillsammans efter tio år <3 Jag äter mycket veg/kyckling/fisk. Sambon kött kött kött haha. Han gillar varken kyckling eller fisk så vi äter samma om det är skaldjur eller om jag äter kött (någon dag i veckan). Han har de senaste åren blivit mer öppen för veg och har lite olika rätter som han tycker är riktigt goda. Han väljer även självmant veg ibland på restaurang när de är iväg med jobbet och äter lunch ute. Vi berikar varann helt enkelt <3 Känner igen mycket i att vara den som pratar mest hela tiden om alla känslor som ryms i sin kropp medans han helst inte pratar känslor alls. Men efter fem år har vi hittat hur vi fungerar ihop, hur vi ska möta varann, hu vi blir starkare av varann. Även om vi har olika mål i livet delar vi samma grundläggande värderingar och vi sätter hemmalivet högst upp på prioriteringslistan. Har man bara det så tror jag att man kommer långt. Heja kärleken!

Svar: Så kul att läsa lite om era vardagsrutiner med :) Ja, jag tror att det ibland är bra att vi är så olika. Vi kompletterar varandra väldigt mycket, och det är fint. Precis som du säger, man blir starkare av varandra! Verkligen, heja kärleken!! <3
Sofie Strandberg

2018-08-25 @ 19:54:43

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0