Önskeinlägg: Tips under studenttiden.

Önskan! Ska efter några års heltidsjobb börja plugga på universitet och leva på CSN + lite extrajobbapengar. Vore kul om du drog ihop nåt tips-inlägg med lite allt möjligt, ja vad du känner för, om just studenttiden :) Kram!
 
Hej och kram! Haha, jag har tänkt och funderat lite över detta. På ett sätt känns det lite hycklande för mig ge spartips då jag absolut inte är en ekonomisk person. Just under studenttiden kunde jag ändå hålla i pengarna något, men sedan jag fick ett heltidsjobb "unnar" jag mig helt galet mycket. Men jag tänkte att vi ändå kunde kika på hur jag levde under studenttiden!
 
Okej, så 2011 började jag plugga och då var jag 21 år. Jag läste programmet Produktionsledare med inriktning media och sedan ytterligare en kurs på 30 poäng, sammanlagt 3,5 år. Jag såg ut såhär och bodde tillsammans med Dan i en hyreslägenhet i Löddeköpinge. Alltså förlåt men vad händer med mitt hår på den här bilden?! Superuppklippt och en alldeles spretig lugg. Så roligt det är att titta på gamla bilder ändå. I alla fall, jag och Dan hade inte heltidsjobb innan vi började plugga, så vår inkomst blev inte särskilt låg jämfört med vad vi hade haft tidigare. Vi var därför redan rätt vana vid det livet.
 
1. Shopping: Tips nummer ett! Jag är en person som handlar så himla mycket kläder. Just under studenttiden vet jag att jag försökte skriva upp saker jag ville ha/behövde och sedan inte köpa mer än det. Jag letade upp billiga klänningar på Asos.com och handlade mycket på H&M och andra kedjor med bra priser. Istället för att storhandla är det ju egentligen bättre att köpa ett lite dyrare plagg. Jag menar istället för att köpa fem tröjor på Gina så kan man köpa en blus på Filippa K. Plagget håller längre och det är bättre för miljön. (Obs, lever verkligen inte som jag lär här...)
 
2. Mat: Jag och Dan hade inte direkt något veggo- eller kött-tänk då. Vi åt det vi var sugna på och oftast det absolut billigaste man kunde hitta i affären. Idag vet jag ju bättre och är mer noggrann med vilka råvaror jag köper. Mitt tips gällande mat är att veckoplanera middagarna och storhandla på en större kedja. Inte springa till det dyra ICA:t på hörnet för att ströhandla varje dag. Vi märkte stor skillnad på vår matkostnad när vi planerade kring vad vi skulle äta varje dag. Och! Dessutom blir det ofta matlåda över som man kan ta med sig till skolan dagen efter. Att äta lunch ute är en så onödig kostnad. Jag och Dan åt inte heller ute särskilt mycket under studenttiden.
 
3. Fest: Det är ju inte kul att vara snål, jag vet. Men man får helt enkelt välja sina strider. Jag gick inte ut på klubbar eller barer alls mycket under tiden vi pluggade. Det blev mycket hemmafester eller förfest hemma för att sedan gå ut på klubb precis innan klockan blev så mycket att de började ta inträde. Jag är fortfarande inte ute ofta på barer eller klubb. Ärligt talat, en flaska vin på systemet kostar lika mycket som ett glas ute. Jag tycker det är jättekul att gå ut, men blir lite för snål. AW är ju däremot ett fantastiskt koncept! Man går ut efter jobbet, tar ett glas billigt vin och går sedan hem för fredagsmys. Man får allt man tycker om på en kväll!
 
4. Övrigt: Jag tror överlag att man bara får försöka hålla koll. Kanske dra ner på vissa saker och liksom slösa med måtta. Det är definitivt inte så att man inte kan göra någonting och bara ska hålla sig hemma i 3,5 år. Jag tror bara att man får tänka på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Kan man jobba lite vid sidan om är det ju såklart jättebra. Men annars tror jag också att det är viktigt att vara ärlig mot de i ens närvaro. Jag brukar alltid förklara att tyvärr så har jag inte råd just nu, istället för att komma på en ursäkt. Ens vänner brukar förstå, speciellt om man pluggar.
 
Ursäkta om dessa tips inte direkt var revolutionerande. Men det var ungefär så jag försökte tänka och leva i alla fall. Heja dig som börjar plugga! Det är något av det bästa jag har gjort i mitt liv. Hoppas du trivs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0