Vecka 44: Att bli snäll

Efter kejsarsnittet kunde jag inte prata om något annat än det trauma jag precis gått igenom. Jag och Dan gick milslånga promenader och allt jag pratade om var kejsarsnittet. Det var så mörkt och jag kunde inte förstå att det blev som det blev. Läste igenom min journal gång på gång och grät. Efter ett par månader förstod jag att jag inte kunde ha det såhär och började ta tag i det. Bokade in möte med förlossningsläkaren jag hade haft för att få svar på mina frågor och tänkte att nu bearbetar vi detta ordentligt.

Men så fick jag gallblåseinflammation som också ledde till blodförgiftning. Det var som att börja om. All styrka jag byggt upp i kroppen efter kejsarsnittet var borta och jag hade svårt att gå korta promenader. Men jag visste att kroppen behövde tid och jag sa till Dan att nu ska jag göra allt för att inte fastna i mörkret igen. Jag ska fokusera framåt.

Det började lite smått därefter. Jag letade efter en förklaring till varför jag var så orolig i kroppen och kände att jag hela tiden behövde vara på min vakt. Började tittade nitiskt i toaletten efter blod, vägde mig varje dag för att dubbelkolla att jag inte gått ner i vikt och tog tempen flera gånger om dagen för att försäkra mig om att jag inte hade feber. Vissa dagar grät jag bara jag tittade på Frans, för jag var säker på att jag inte skulle få se honom växa upp. Dan pratade om saker vi ska göra när Frans är fem-sex år och allt jag kunde tänka på var om jag kommer leva då. Kanske är det något mer som går sönder i min kropp.

Det blev nattsvart och jag kunde inte ta mig ur det. Jag började i terapi och fick en självhjälpsbok, och fast att tiden gick så hjälpte inget. Jag hittade nya saker konstant. Jag var yr, dålig i magen, ont i ryggen. Allt hade en logisk förklaring, men jag kunde inte se det.

Till slut satte min psykolog ner foten och skrev ut antidepressiva. Vi skulle gjort det mycket tidigare men jag ville inte ta emot hjälpen. Jag ville klara det själv, tills min psykolog sa att jag ska se på detta som att jag gör något hälsosamt för mig själv.

Andra dagen i Paris började de verka ordentligt och det var som att bli snäll i hela kroppen. Som att jag sprungit i motvind i månader och äntligen hittat lä. Stressen och oron i kroppen försvann och jag blev mig själv igen. Började njuta av livet igen.

Jag vet egentligen inte vart jag vill komma med det här inlägget. Kanske bryta stigmatiseringen kring antidepressiva något? Kanske bara förklara att jag har mått väldigt dåligt men mår bättre nu. Men främst vill jag lyfta att det är så viktigt att ta hjälp när man mår dåligt. Det finns ingen mening att gå igenom det själv. Att ta hjälp är det mest självklara som finns. Livet är för fint och för skört för att gå runt i ständigt mörker.

Var snäll mot dig själv <3


Bilder från förra helgen

Förra lördagen begav jag mig ner till stan för att träffa Carro och Sarah. Vi skulle äta brunch och catcha upp.
 
Vi gick till Klang. Jag beställde in en toast med mozzarella och pesto och Sarah och Carro vars en ägg benedict.
 
Vi pratade mycket och länge om vad som händer i livet nu. Carro ska snart få en till bebis! Vårt gäng blir bara större och större. Vi beställde in chokladfondant och churros och pratade vidare.
 
Efter brunchen gick vi en sväng på stan. Jag köpte det här lilla setet som jag tänkte att Frans ska ha nu på Halloween.
 
Det blev söndag och vi var bjudna på dop. Frans var fortfarande lite sjuk, så Dan och Frans fick stanna hemma medan jag åkte.
 
Söndagsfin i klänning från &other stories.
 
Det var Athenas och Peters Alve som döptes och det var ett så mysigt dop. I församlingshemmet hade de sedan dukat med små gulligt vikta servetter.
 
Så åt vi smörgåstårta och prinsesstårta till efterrätt och sedan körde jag hem till killarna igen. Slut på förra helgen!

När jag var föräldraledig onsdag till fredag förra veckan

Förra veckan var jag föräldraledig onsdag till fredag då Dan var iväg på konferens med sitt jobb. Frans blev såklart sjuk på onsdagen så alla våra planer blev inställda. Men ni ska få hänga med ändå!
 
Onsdagen började med en lugn morgon framför Frost 2.
 
Det var ju såklart superfint väder. Läste att det var viktigt med frisk luft för förkylda små näsor, så jag klädde Frans varmt och gick ut en runda.
 
Obligatoriskt att gunga när man är ute.
 
Och sen hem och riva ut exakt varenda leksak som finns i hemmet. Bara för att man är sjuk behöver man ju inte ta det lugnt, tydligen.
 
På torsdagen mådde Frans lite bättre, men var fortfarande sjuk.
 
Men ny dag, ny gunga!
 
<333
 
Och så hoppar vi till sista dagen – fredagen. Det är väl himla typiskt att Frans ska bli sjuk precis när Dan är iväg. Första natten var inte alls kul. Frans skrek hysteriskt och hostade och grät och jag visste inte vad jag skulle göra. Han ville inte ha vatten men till slut drack han ersättning och somnade om. Andra natten gick mycket bättre och vi båda sov hyfsat bra.
 
Frans mådde mycket bättre och det märktes.
 
Neeeej, aja baja.
 
Vad bra att det inte BARA är bilder på mitt barn i det här inlägget, hehe. Jag gjorde mig fredagsfin i en gammal jumpsuit från H&M. Sen fixade vi lite andra jättekul grejer såsom att invänta rörmockaren som skulle fixa stoppet i vasken.
 
En person som helst bara vill leka med mammas telefon.
 
När rörmockaren var klar så gick vi en promenad. Det spelar ingen roll, sommar eller vinter, älskar alltid att gå här.
 
Vid 17 kom Dan äntligen hem och då åt vi kycklingfilé med potatis, tomatsallad och tzatziki. Så var dessa tre dagar slut och livet kunde återgå till det normala.

Vecka 43

 
Så var det ny vecka. Tisdag till och med! Hänger inte med i svängarna. Vi börjar veckan här på bloggen med en lista stulen från Elsa Billgren.
 
Vilken är din bästa och sämsta veckodag?
Min bästa veckodag är absolut fredag. Den är så peppig och början på en lång och fin helg. Sämsta är måndag. Inte för att jag inte tycker om att gå till jobbet eller så, bara att jag alltid är så trött då. Helgen har precis varit, jag har varit social och säkert sovit mindre än vanligt och är bara trött och opepp.
 
Säg två roliga saker som händer i veckan och en grej du bävar inför?
Idag ska jag fixa naglarna och på fredag har vi AW på jobbet. Det blir kul! Dessutom ska jag träffa mitt kusinbarn för första gången på söndag (eftersom vi blev sjuka förra veckan och fick ställa in). Jag håller på att justera min medicin och det tycker jag är lite jobbigt. Har börjat på antidepressiva och behöver justera min dos. Tycker inte om att mixtra med saker som påverkar måendet. Men än så länge går det bra.
 
Vad återkommer i ditt liv vecka efter vecka?
Att jag försöker vara på kontoret på tisdagar och fredagar och ibland fler dagar.
 
Ska du göra något helt nytt?
Jag ska som sagt träffa mitt kusinbarn! Men annars är nog det mesta som det brukar och det är riktigt skönt tycker jag.
 
Vad händer i helgen då?
På lördag ska vi till Kågeröd och umgås med våra vänner som bor där. Vi är så många nu i vår lilla kompisskara. Räknade till att vi är 6 vuxna och 7 barn <3
 

Måndag till söndag: Bollhav, crossfit och ragu bolognese

Nu river vi av hela förra veckan i ett inlägg, så är jag i fas med bloggandet sen haha :) Min ångest har börjat leta sig tillbaka lite, men den är inte alls lika djup som tidigare och mycket mer hanterbar. Skönt. Jag avslutade måndagen med en lång och skön promenad i Västra Hamnen, helt själv! När hände det senast?
 
Här är det tisdag och jag tog en sista kram innan jag begav mig till kontoret.
 
Hade möte med min kollega Marcus och satte mig i vår verkstad på jobbet för alla andra rum var upptagna haha 🤷🏻‍♀️
 
Onsdag och jag fick åka iväg och fixa en grej med bilen. Verkstaden ringde och sa att de skulle göra någon undersökning (vi leasar bilen), så det var bara att köra iväg tidigt på morgonen och fixa det. Satt i deras soffa och jobbade nästan 2 timmar, KUL. Allt som har med att "fixa bilen" och göra är så tråkigt – sätta på vinter-/sommardäck, serva den, tanka den zzzznark.
 
Jobbade resten av dagen hemma. Han är så söt när han sitter och leker med sina små pusselbitar!!
 
På kvällen körde vi hem till Sarah, Niclas och Sixten för middag och vi skulle lämna tillbaka lite grejer som vi hade lånat. Vi åt thaimat från Linnea och Basilika, mmmm.
 
Sen lekte Sixten och Frans i Sixtens bollhav. Gullungar!
 
Torsdag och jag gick på crossfit med jobbet strax innan lunch. LÄGG AV vad svårt, men också kul? Hade träningsvärk i tre dagar efteråt. Tänker att det får bli min styrketräning en gång i veckan.
 
Sedan hem och jobba vidare. Jag och Frans sa hej till Regina bland annat. Mysigt att kunna jobba hemifrån och knipa en kram då och då <3
 
Tydligen tog jag ingen bild på fredagen, så nu är det lördag.
 
Vi hade bjudit hem ett par grannar som bor i samma hus som oss på middag.
 
Hade på mig en mycket skön klänning från &other stories.
 
Vi bjöd på Ragu Bolognese, eller spaghetti och köttfärsås. Men Ragu Bolognese låter finare.
 
Efter maten och efterrätt och lite vin spelade vi "När då då?". Älskar det spelet! Kan verkligen rekommendera.
 
På söndagen gjorde vi inte mycket. Vi städade, gick en promenad och gungade i vanlig ordning.
 
På kvällen tände vi ljus och tittade på Snabba Cash säsong 2. Så var veckan över!

Förra helgen: Fika i Staffanstorp, dahlior och höstmys

Vad jag ligger efter med bloggandet! Skärpning på mig. Nu ska vi i alla fall kika på hur förra helgen såg ut. Vi gick upp, åt frukost och tittade lite på Babblarna innan vi gjorde oss i ordning.
 
På eftermiddagen hade vi en fika inbokad hos Athena och Peter i Staffanstorp. De har ett så mysigt radhus.
 
Efter fikan tog vi en promenad i området. Det var en så fin höstdag!
 
Sen gick vi hem, lagade mat och hängde resten av kvällen. Vi brukar dela upp oss, att en lagar mat och den andra leker med Frans under tiden. Oftast är det Dan som lagar mat och jag som lattjar med Frans, hehe.
 
Nu är det söndag! Det var strålande höstväder med sol och ändå lite kyla. Det bästa ändå! Vi planerade en långpromenad och gick till Slottsträdgården.
 
Så fina dahlior där nu.
 
Sen gick vi längre in i Slottsparken och gungade på en lekplats.
 
Mitt hjärtas gull <3
 
Den här delen av hösten är så fin. Gula och röda löv på marken, inte för blåsigt och inte för kallt. Kom ihåg det här Sofie när det är grått och trist.
 
Sen gick vi hem, Dan lagade mat och jag och Frans övade med hans lära-gå-vagn. Sen var helgen slut!

Vecka 42

 
Helgen kom och helgen gick. Nu är det måndag!
 
I veckan kommer jag att få lite kvalitetstid med min son då Dan ska på konferens och jag ska vara föräldraledig. Men först ett par dagars jobb! Imorgon ska jag in till kontoret. Tycker alltid det är mysigt att åka in dit. Dricka kaffe, prata med kollegor och äta lunch ute. Njutet.
 
Idag sprang jag min första löptur sedan jag blev gravid. Herregud vad ovant det var. Studsen i stegen, vart jag skulle fokusera blicken, det meditativa stadiet och inte minst konditionen – allt var off. Men jag hade så mycket energi efteråt och det behöver jag just nu. Ge mig endorfiner tack. Idag blev det 2 km och tanken är att jag sakta men säkert ska jobba mig upp till 5 km igen. Men det är ingen stress och ingen press. Detta gör jag endast för min psykiska hälsa.
 
Annars ska jag träffa mitt nya lilla kusinbarn i veckan och på söndag ska vi på dop. Blir mysigt!

Första arbetsveckan

Så kom dagen då min föräldraledighet tog slut och det var dags att börja jobba igen. Jag hade ingen vidare ångest utan var ändå ganska taggad. Jag kände att det var dags att byta av. Även om jag älskar att hänga med Frans så var jag redo att ta tag i livet utanför hemmet. Men blir samtidigt chockad (och oroad?) över hur snabbt tiden går. 11 månader sa poff bara!
 
I vilket fall som helst, hade klänning och kavaj första dagen. Var PROPER i äkta Sofie-anda.
 
Något av det bästa med mitt jobb är att vi är så himla flexibla. Jag kan jobba på kontoret i Ängelholm, i Malmö och hemma. Jag är på kontoret cirka 2-3 dagar i veckan och annars hemma. När man jobbar hemma kan man gå ut och knipa en kram och en puss då och då <3
 
När jag jobbat klart mina dagar följer jag med Dan och Frans ut. Frans älskarrrr att gunga.
 
I tisdags fixade jag naglarna efter jobbet. De blev rosa den här gången.
 
Nu är det onsdag!
 
Och jag hängde på kontoret som ligger mitt i stan.
 
Jag och Dan försöker turas om att ta morgnarna, så att Dan har möjlighet att sova ut i veckan också. Men det är toppen om du inte vaknar före 07 Frans, tack på förhand.
 
Hösten är så fin nu. Älskar den här årstiden innan det blir helt mörkt och grått.
 
I fredags var det kontorsdag igen.
 
Promenerade min mysiga väg in.
 
Och när jag kom hem vid 17 var det någon som blev såhär glad <3 Sedan var det helg.

Förra helgen: Babyshower, 1-års kalas och familjemiddag

Nu skruvar vi tillbaka klockan till helgen innan jag började jobba – alltså förra helgen. På lördagen skulle vi ha babyshower för min kusin Therese.
 
Vi samlades hemma hos hennes kompis Julia i Sölvesborg och dukade upp med bullar och fika.
 
Klockan 13 kom Tesse och hennes dotter Moa innanför dörren. ÖVERRASKNING ropade vi! Hon blev så glad och liiite chockad. Men ändå inte, haha.
 
Vi åt och pratade länge och sedan var det dags att öppna presenter.
 
Finaste kusin. Tvåbarnsmorsan! <3
 
Sen hängde vi fram tills klockan blev 17 och det var dags för mig att köra hem till Malmö igen. I ösregn, gulp. Men det gick bra.
 
Nu är det söndag. Vi gjorde oss fina för kalas.
 
Det var nämligen Almas och Esters 1-års kalas. Herregud, hur kan ett helt år ha gått redan? Sara hade bakat så mycket gott.
 
Sara och Alma.
 
Kidsen härjade runt i lokalen i vanlig ordning <3
 
En person som älskar kalas.
 
Vid 16-tiden tackade vi för oss och körde från Kågeröd till Helsingborg. Vi skulle hem till min lillebror på familjemidag. Vi har ett nytt koncept där vi ska ha familjemiddag en gång i månaden och vi turas om att hålla i dem. Kul! Min lillebror hade köpt både stol, tallrik och haklapp till Frans.
 
Dags för middag.
 
Christoffer och Annie bjöd på vegetarisk ramen med tofu, mango och chili. Mycket gott.
 
Och till efterrätt blev det kladdkaka. Så var helgen slut och även min föräldraledighet. På måndagen började jag jobba.

Vecka 41

 
Första arbetsveckan gick ju suveränt!
Okej, jag var helt slut i huvudet de första dagarna och hade inte en droppe social energi kvar i kroppen. Men annars! Annars gick det väldigt bra.
 
Sedan operationen av min gallblåsa har jag haft svårt att vara mig själv. Svårt att hitta tillbaka till en vardag utan existentiell ångest. Har tittat på min son och bara tänkt på hur snabbt jag kan försvinna från honom, och hur han då inte ens kommer att komma ihåg mig. Jag har fått hjälp och det börjar sakta men säkert bli bättre. Det är så skönt, som att jag sprungit i motvind och äntligen har hittat lite lä. Jag tror att jobbet kommer hjälpa mig att hitta tillbaka ännu mer. Jag hoppas det i alla fall.
 
I helgen var vi ute i det fina vädret, gick långpromenader och hängde på lekplatser. Tänk att en helt ny värld har öppnat sig! Ska hänga på lekplatser och gunga hela den här hösten, och kanske nästa höst också och hösten efter det.
 
Den här veckan har vi än så länge inte jättemycket inbokat. Jag ska jobba, hänga på kontoret ett par dagar och på lördag ska vi ha våra grannar över på middag. Blir kul!
 
Hoppas ni har en fin måndag.
 

Paris: fredag

Välkommen till den tredje och sista dagen i Paris. Som jag berättat tidigare så var vår tidsrytm lite annorlunda än fransmännens. Frans vaknade gärna runt 06.30 och första morgonen begav vi oss ut tidigt för att äta frukost men hittade inget som var öppet. Men tack och lov så hade de frukost på vårt hotell, så det fick bli vårt stammishak.
 
Alla på hotellet var urgulliga mot Frans och kallade honom Le bébé <3
 
När vi ätit klart och gjort oss redo för dagen gick vi ut. Hittade mina syskon på en creperia!
 
Vi traskade ner till Triumfbågen och mötte upp resterande delar av min familj.
 
Pappa och mamma <3
 
Dagens stora grej var att åka Hop on Hop off-buss genom staden.
 
Vi hoppade av vid Notre-dame, köpte souvenirer och åt lunch på en italiensk restaurang. Jag åt gnocchi med svamp och tryffel.
 
Efter lunchen traskade vi vidare. Hej Notre-dame!
 
Allt var som en tavla, så himla vackert.
 
Efter en stund delade vi upp oss och gick på diverse saker man ville hitta på. Jag och Dan behövde köpa lite presenter med oss hem.
 
Bland annat macarons till Sarah och Niclas som passat vår katt Nima. Gick till en populär butik som hette Le Jardin Sucré.
 
Vi köpte några till oss själva också, mycket goda.
 
När vi var klara med alla inköp gick vi hem till hotellet igen. Dags att fixa sig inför den sista kvällen.
 
Jag tog på mig en av mina Adoore-klänningar och en kavaj från Mango.
 
Klockan 20 hade mamma och pappa bokat bord på restaurangen Les petits parisiens.
 
Det var en liten men oerhört mysig och fin restaurang. Plus på att de hade barnstol dessutom!
 
Min fina familj, tack för den här resan <3
 
Vi njöt av sista kvällen.
 
Och beställde in en trerätters middag. Till förrätt åt jag kantareller med jordärtskocka och vitlökscreme.
 
Till varmrätt blev det griskind med primörer.
 
Och till efterrätten sjöng vi för mamma som fyllt 60! Tack mamma och pappa för en fantastisk resa. Måste verkligen säga att det gick över förväntan att resa med Frans. Hans sovrutiner blev lite omkullkastade och han fick ofta somna för kvällen på eller på väg hem från en restaurang. Men det gick bra och vår resevagn gjorde allt mycket smidigare.
 
Längtar redan tillbaka!

Paris: torsdag

Häng med på en ny dag i Paris! Vi gjorde oss i ordning, tog vårt take away-kaffe och begav oss ner i stan. Alice var pepp!
 
"Alice ta bild på mig framför den här dörren."
 
Alltså PARIS du är så vacker.
 
Dagens stora grej var att åka båt på Seine. Det kostade 15 EUR per person och tog cirka 1 h och 15 minuter. Mycket trevlig grej och perfekt sätt att se staden på.
 
Vädret var inte fy skam.
 
Notre-dame.
 
Och Eiffeltornet!
 
Frans sov en del, åt lunch och var sedan så uttråkad. Han var ganska irriterad över att han inte fick krypa runt hehe.
 
Här har vi hela ligan! Från vänster längst fram: Mamma, pappa, Frans, Dan, jag. Från vänster i mitten: Carl, Alice, Christoffer och Annie. Och så längst bak: Sarah och Hampus <3
 
När båtturen var klar var det dags att leta upp en lunchrestaurang.
 
Vi bara hamnade någonstans, kommer inte ihåg vad restaurangen hette men det var så trevligt. Vi hängde på uteserveringen och Frans socialiserade med sina morbrödrar och mostrar.
 
Vi drack vin och delade en pizza.
 
Efter maten delade vi upp oss. Vi var ett litet gäng som ville till Eiffeltornet.
 
Där är den! Ståtlig och fin.
 
Var tvungna att ta en cheesy bild. Sen skulle Dan, Carl, Alice och Christoffer upp i Eiffeltornet och då gick jag, Frans och Annie hem till hotellet igen.
 
Gick förbi en gullig uteservering.
 
Och en fantastisk blomsteraffär.
 
Väl hemma gjorde jag och Frans oss i ordning. Kvällens klänning blev den här stickade favoriten från Adoore.
 
På kvällen åt vi middag på en restaurang med raclette och fondue. Vi åt runt klockan 20 och Frans ville inte somna inne på restaurangen. När han väl hade somnat hade vi ingenstans att lägga honom då det var så trångt att vagnen inte fick plats. Jag och Dan fick därför dela upp oss och äta i omgångar. En åt middag och en rullade vagn på gatan utanför. Inte helt optimalt och kvällen efter blev det mycket bättre. Man testar sig fram tills man hittar något som funkar.
 
Efter middagen gick jag och Dan hem medan resten av sällskapet gick vidare. En fin torsdag i Paris!

Vecka 40

 
Så kom dagen! Dagen där Dan skulle vara hemma och jag skulle börja jobba. Så igår gjorde jag mig i ordning och åkte in till kontoret. Blev socialt urlakad och hade huvudvärk som tusan efter första dagen. Absolut att jag har träffat folk under min föräldraledighet, men inte så. mycket. folk. Haha.
 
Dan är svinpepp på att vara hemma och det kan jag såklart förstå. Jag har bara svårt att greppa hur 11 månader kan ha gått så sjukt fort.
 
Den här veckan ska jag vara snäll mot mig själv, försöka komma in i jobbet igen och gå och lägga mig tidigt om kvällarna. Här på bloggen ska jag uppdatera er om Parisresan och mina sista dagar som föräldraledig.
 
Hoppas ni har haft en fin start på veckan!

Paris: onsdag

Så var det dags att kika på Parisbilder! I onsdags förra veckan gick vi upp svintidigt för att hinna med vårt flyg. Frasse var taggad som ni ser.
 
Sedan var han det inte längre, haha. Jag var så nervös inför flygningen, hur skulle det gå med Frans?
 
Men han sov nästan hela resan så det gick hur bra som helst.
 
Vi åt lunch på flygplatsen i Paris och väntade in min lillebror Carl och hans sambo Alice som hade flugit från Stockholm. Sedan tog vi taxi in till vårt hotell som låg vid det 17e arrondissementet.
 
Efter att vi packat upp gjorde vi oss i ordning.
 
För att ta en drink på hotellets innegård. Det var 20 grader varmt och strålande sol.
 
Mådde toppen!
 
Efter att hela min familj hade samlats var det dags att bege sig ut och leta restaurang. Att leta restaurang utan att ha bokat något när man är 10 pers och en bebis gick sådär. Mycket viljor och inte lätt med utbudet.
 
Gick förbi ett och annat oststånd i alla fall, alltid något.
 
Till slut hittade vi en restaurang som dessutom hade öppet. Vi var helt fel på det tidsmässigt. Klockan var 18 och många restauranger öppnar inte förrän 19 i Paris.
 
Men slutet gott allting gott. Efter middagen kände både jag och Dan att vi behövde gå hem och sova. Så var första dagen i Paris slut. På torsdagen hann vi göra desto mer, men mer om det i nästa inlägg.

RSS 2.0