Böckerna på mitt nattduksbord

Jag försöker läsa så mycket som möjligt, men det är inte alltid jag tar mig tiden till det. Jag är också ganska kräsen när det kommer till böcker. De ska vara gripande, ha en fin röd tråd och en story som letar sig under huden och stannar där. Men de får gärna också vara någorlunda lättlästa. Det är många böcker som jag slutar läsa halvvägs för att jag helt enkelt inte orkar traggla mig igenom. Det kan bli för invecklat, den röda tråden tappas, för mycket fokus på detaljnivå eller språket för uråldrigt. Älskaren av Marguerite Duras är en typisk bok som jag bara inte orkade med.
 
Men vi kikar på vilka böcker som ligger på mitt nattduksbord just precis nu och väntar på att bli lästa.
 
Nu håller jag på att läsa Bränn alla mina brev av Alex Schulman och den är än så länge väldigt bra. Vi får följa Alex som med hjälp av gamla brev och dagboksutdrag upptäcker att hans mormor Karin Stolpe hade en kärleksaffär med författaren Olof Lagercrantz. Det är en historia med spänning, romantik, passion och svartsjuka och den utspelar sig under tre tidsperspektiv – 1932, 1988 och nutid. Alex Schumlan skriver så bra, och man grips verkligen av berättelsen.
 
Efter jag läst ut Bränn alla mina brev tänkte jag påbörja Feministfällan av Nina Åkestam. Jag har läst Nina Åkestams böcker tidigare och sett henne föreläsa, och tycker att hon är fantastisk. Såhär säger bokens baksidestext:
"Feministfällan är boken för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det och för alla som har slutat. Boken är ett stridsrop till en rörelse som behöver påminnas om att vi vill något så radikalt som att skapa ett samhälle med samma möjligheter för alla. Det är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld."
Spännande! Tror den kommer vara grym.
 
En andra chans av Jojo Moyes är uppföljaren och den tredje boken i serien Livet efter dig. Nu har Louisa Clark tagit sig till New York och är redo att börja ett nytt liv. När jag läste Livet efter dig sögs jag ordentligt in i berättelsen och kunde inte släppa boken, jag läste ut den på bara ett par dagar. Uppföljaren som heter Arvet efter dig var inte lika bra tycker jag, den var utdragen och ganska långsam så det tog lång tid för mig att läsa ut den. Men jag tänkte ge den tredje boken en chans eftersom jag läst de två andra. Hur fint är inte omslaget förresten? Önskar att det var jag som satt där i en lägenhet i New York och blickade ut genom fönstret.
 
Här har vi två böcker jag har påbörjat men inte avslutat. Jag gillar dem, men de tar lång tid för mig att läsa.
 
Eftersom jag gillar sättet Jojo Moyes skriver köpte jag Ensam i Paris och andra historier som innehåller två kortromaner (Ensam i Paris och Smekmånad i Paris) och kortare noveller. Jag har läst ut den ena romanen, men sen orkade jag inte ge mig på de andra historierna. Tänker att boken kommer vara perfekt att läsa på stranden i sommar eller liknande, men inte just nu bara.
 
Gruppen av Mary McCarthy utspelar sig i 1930-talets New York där vi får följa en grupp med kvinnor som tar sig an världen efter de tagit examen. De vill ha allt – gifta sig för kärlekens skull, ha en karriär och en bra relation till sina vänner. Men en efter en faller för patriarkatet. De blir misshandlade av sina män och sedan inlåsta på mentalsjukhus efter att ha försökt försvara sig, de blir bedragna och våldtagna och inte blir det någon direkt karriär heller för "kvinnor ska ju inte jobba". Boken är så välskriven och har en otrolig story. Jag brukar få ont i magen när jag läser den. Men, den är SÅ långsam. Eftersom boken är skriven på 1960-talet har den ett ganska gammalt språk och jag får kämpa för att få ett naturligt flow när jag läser. Den har också otroligt många karaktärer som man försöker hålla isär och inte blanda ihop, vilket blir lite förvirrande ibland. Men tycker om den mycket och har bestämt mig för att sega igenom den.
 
Och det var de fem böckerna som för tillfället har fått äran att pryda mitt nattduksbord. Har ni några tips på bra böcker ni har läst på sistone?

Kommentarer

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0