Vegetarisk måndag: Linsgryta.

Så var det dags för veckans vegetariska recept! Nu i måndags åt jag och Dan en linsgryta som Sös har gett oss receptet till. Det är typ tusen olika kryddor i, men det är ju bara gott! Det ni behöver är: röda linser, en lök, två morötter, en röd paprika (som inte syns på bild), en burk passerade eller krossade tomater, två klyftor vitlök, tre tärningar grönsaksbuljong, lagerblad, curry, spiskummin och basilika. Tror inte jag har glömt något? Så sjukt många ingredienser! Men blir galet gott som sagt.
 
Börja med att hacka grönsakerna.
 
Och fräs dem lite lätt.
 
Häll i en burk krossade eller passerade tomater.
 
Pressa två vitlöksklyftor och smula tre grönsaksbuljongstärningar i grytan.
 
Krydda med basilika, spiskummin och curry.
 
Då ser röran ut såhär!
 
Lägg i ett lagerblad också.
 
Sedan skall det tillsättas vatten. Det skall i ganska mycket vatten, cirka 6-9 dl. Jag och Dan hällde i 7 dl vatten och tyckte det var lagom. Men det beror kanske på hur lös man vill ha den.
 
Därefter skall linserna tillsättas! 2 dl röda linser för att vara exakt. Här får jag alltid panik och tänker att grytan kommer bli så otroligt rinnig och att jag måste tillsätta mer linser. Gör INTE detta! Linserna sväller väldigt mycket och suger åt sig vattnet. Dessutom kokas det bort ganska mycket vatten.
 
Så, låt det koka i ungefär 15 minuter och rör om då och då. Jag tycker att man ser ganska tydligt när grytan är klar.
 
Då ser den lite mer ut åt det här hållet!
 
Jag brukar äta detta tillsammans med pulvermos men Dan brukar äta grytan utan något tillbehör. Jag tror att det är ganska upp till var och en. Men det är sjukt gott till pulvermos helt enkelt, så lyssna på mig. Det här är verkligen så otroligt gott. Laga det genast. Och det var veckans vegetariska recept!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det här är också jättegott (och lätt!) https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kikaertsgryta/
/Emelie

2014-10-15 @ 11:19:31

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0