Risotto med räkor.

När Jaana lagade den HÄR maträtten så blev jag så himla sugen på att prova något liknande, fast en egen version. Så jag handlade hem lite saker och bestämde mig för att laga risotto med räkor. Det ni behöver för denna rätt är: Avorioris, en gul lök, persilja, vitlök, tomater, en chili, lime, fiskbuljong (eller grönsaksbuljong) och räkor.
 
Älskar den här färgkombinationen. Finns det något finare än färska råvaror? Så fotogeniskt på något sätt.
 
Jag rekommenderar er verkligen att köpa handskalade räkor istället för vanliga. Det är något dyrare, men så mycket godare!
 
Börja med att hacka löken så fint du kan. Jag kunde tydligen inte hacka det finare än såhär.
 
Istället för att pressa i vitlöken så valde jag att hacka den också. Det blir liksom inte samma skarpa vitlökssmak då tycker jag. Jag tog två klyftor.
 
Hacka chilin!
 
Och så i med allt i en kastrull med antingen olivolja eller smör och fräs lite.
 
Sedan är det dags att tillsätta riset! 4 dl ris för fyra personer ungefär.
 
Här ska man egentligen tillsätta en dl vin, men jag tar alltid vatten istället. Stek till lite tills riset blir lite glansigt.
 
Sedan är det dags att hälla i buljongen! Jag hälde först 9 dl vatten i en bringare, smulade buljongtärningarna i grytan och tillsatte sedan vattnet. Jag tyckte inte att fiskbuljongen smakade någonting och blev lite besviken, så det går egentligen lika bra med grönsaksbuljong om man inte vill lägga pengar på ett nytt paket.
 
Först hällde jag i ungefär halva vattnet, lät det koka lite och tillsatte därefter resten.
 
Såhär ser det ut när jag hällt i allt vatten. Låt det koka en stund!
 
Medan riset kokar i grytan så börjar jag hacka tomaterna. Jag tog ungefär två tomater och tyckte det var lagom ungefär.
 
Lika bra att förbereda limen också.
 
När en del vatten har kokat bort häller jag i tomaterna och rör om.
 
Sedan i med lime. Jag tog saft från en hel lime ungefär. Salta och peppra nu med.
 
När riset är färdigkokat (då det inte finns något vatten kvar alls i grytan) så hackar jag persilja och tillsätter det.
 
Sedan tar jag av risotton från plattan och det absolut sista jag gör är att tillsätta räkorna. Jag tycker inte om när de är gummiaktiga så därför är det viktigt att göra detta i slutet.
 
Rör om och tadaaa! Klart.
 
Servera till lite sallad och turkisk yoghurt med lime och mynta.
 
Smaklig måltid! Hoppas det smakar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0