Mitt nya glutenfria liv

 
För att göra en lång historia kort: jag har upptäckt att mitt sköldkörtelhormon TSH ligger lite för högt. Jag fick indikationer på det i december, men fick inte reda på det förrän i januari. Jag har ännu inte börjat på medicin, men ska träffa läkaren om ett par veckor så då får vi se.
 
När jag fick reda på detta började jag läsa på, vad kan jag göra för att förbättra mitt TSH-värde? Jag slutade med koffein redan när jag hade indikationer på att så var fallet, men fanns det något mer? Alla sidor, alla forskningsrapporter och alla youtube-videos sa samma sak: Sluta med gluten.
 
Sagt och gjort, nu har jag ätit glutenfritt i ungefär en månad! I veckan tog jag nya blodprov och även för att kolla mina antikroppar, så vi får se om det har hjälpt eller inte.
 
Men hur har det gått att äta glutenfritt? Bra tycker jag! Det finns många substitut som funkar, men det jag tycker är extra trixigt är när det finns i buljong, soja och andra saker som man inte tror ska innehålla gluten.
 
Men så i veckan när jag verkligen ville ha en semla frågade jag min kompis Jaana som är glutenallergiker var man kunde hitta en som var glutenfri. "På Systrar & Bröder!" svarade hon.
 
Då gick jag och Dan självklart totalt 6 km för att inhandla denna bakelse. Det var så värt det.
 
En annan kväll var jag mycket sugen på kanelbullar och hittade dessa i frysdisken. Inte lika goda, men de uppfyllde absolut sitt syfte.
 
Har ni erfarenhet av antingen ett förhöjt TSH-värde eller har några tips på glutenfria snacks jag absolut inte får missa? Snälla kommentera!
 
To be continued.

Kommentarer
Postat av: Amanda

Jag fick bekymmer med sköldkörteln när jag slutade med p-piller. Fick först en inflammation och fick efter en tid normala värden igen. När jag blev gravid fick jag bekymmer igen och efter det blir jag nog aldrig av med levaxin. Nyfiken på hur gluten påverkar, får googla på det! Upplever du någon stor skillnad i Måendet när du kör glutenfritt?

Svar: Hej!Jag ska vara ärlig och säga att gluten faktiskt inte har hjälpt med sköldkörteln alls. Det handlar om att man kan få för höga antikroppar när man äter gluten, och att de sedan attackerar sköldkörteln. Efter att ha ätit glutenfritt i en månad tog jag nya prover och värdet hade inte gått ner alls. Och mina antikroppar var på en bra nivå. Så det var inte där skon klämde. Däremot mår min mage såååå mycket bättre. Jag har IBS sedan tidigare, och glutenfritt har verkligen hjälpt.
Det som däremot hjälpte med sköldkörteln var att sluta med koffein! Värdet sjönk ganska mycket efter att jag slutade med det, så det är ett stort tips!
Sofie Strandberg

2021-03-15 @ 19:20:33
Postat av: Amanda

Okej, tack för svar! Får prova att slopa koffeinet. Socker ska ju tydligen också vara bra att sluta med, men där går min gräns 😅😅 Uppdatera gärna om hur det går för dig med sköldkörteln i inläggen, är säkert fler än jag som är intresserade av det. Ha det fint! ❤️

Svar: Tack Amanda, det ska jag! Lycka till du också!!
Sofie Strandberg

2021-03-20 @ 14:44:27

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0