Bok Januari: Pojkarna

Jag har ett nytt litet projekt till bloggen! Jag vill, som ni säkert läste under mina nyårsmål, börja läsa mer. Så jag kom på att om jag varje månad lovar er en liten bokrecension, så måste jag läsa i alla fall en bok per månad. Det kan väl funka, eller hur? Så i slutet av varje månad kommer det ett litet boktips, från mig till er. Här kommer januaris bok!
 
Pojkarna skrev jag om tidigare, precis när jag köpt boken. Men nu har jag äntligen läst klart den. Den är skriven av Jessica Schiefauer och handlar om Kim och hennes två kompisar Momo och Bella. Kim, Momo och Bella är någonstans mittemellan barn och tonåringar, och vill helst inte växa upp än. De har maskerader och klär ut sig och leker i Bellas växthus på fritiden. En dag får Bella ett paket med några fröer och ett frö växer upp och blir en stor blomma som de inte riktigt kan urskilja sorten på, de gissar att det är en slags orkidé.
 
Men fast att de på sin fritid försöker hålla sig fast i sin barndom, blir det allt jobbigare i skolan. Pojkarna är så elaka. De trycker upp tjejer mot sina skåp, försöker trycka in sin tunga i deras mun mot deras vilja och pekar, skrattar och retas. En dag, efter idrottslektionen, råkar Bella ut för något hemskt och någonstans där får tjejerna nog.
 
En kväll har de maskerad i Bellas växthus och smakar av näktarna från den stora blomman de inte riktigt kunnat urskilja sorten på och vips förvandlas de till pojkar. Plötsligt kan de gå förbi helt obemärkta på stan. Ingen försöker längre trycka in sina tungor i deras mun eller dra av deras kläder. De är helt fria. De fortsätter med detta och varje natt dricker de av blommans näktar och förvandlas till pojkar. En kväll träffar de Tony som Kim blir alldeles fascinerad av och ser upp till.
 
Efter ett tag börjar hon i sin pojkkropp utveckla känslor för honom och vill träffa honom varje kväll. 
 
Pojklivet blir nästan som en drog för Kim, för varför skulle man vilja vara fast som tjej? Efter allt som pojkarna gör mot dem. Bella och Momo vill inte leka den här leken längre, de tycker att det är dags att sluta nu. Men Kim kan inte sluta, och tillslut går allting över styr.
 
Pojkarna är en väldigt fin och sorgsen bok om hur jobbigt det faktiskt kan vara att växa upp som flicka och även om hur svårt det är som tonåring att hitta sig själv. Att försöka hålla fast i något så hårt medan samhället försöker att forma en. Den är lättläst och jag tycker mycket om språket som Jessica Schiefauer använder.
 
Och det får vara januaris boktips! Om ni har några tips på vilka böcker jag bör läsa så bara hojta till.

Kommentarer
Postat av: Nicole

Jag lånade precis boken och ska läsa den! Den verkar bra på din beskrivning.

2016-02-05 @ 18:20:32
URL: http://www.xoxonicole.com

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0