Bok April: Älskaren

Ja, så ska jag då äntligen skriva om april månads bok. Jag har skjutit på detta ett tag eftersom jag inte tyckt om boken. Men i vilket fall som helst! I april läste jag Älskaren av Marguerite Duras. Duras är en fransk författare och boken är skriven som en självbiografi. Boken utspelar sig runt 1930-talet i Kina.
 
När hon är 15 år gammal bor hon och hennes familj i Saigon i Kina. En dag tar hon på sig en av hennes finare klänningar och en manshatt och åker båt till skolan. Där träffar hon en rik Kines som tycker att hon är något av det vackraste han någonsin skådat. Han vill skjutsa henne hem i sin limousin och hon säger ja.
 
Men på vägen hem börjar de sakta bli kära i varandra. Han berättar mycket om sig själv och frågor lite om henne. Han tar med sig henne hem.
 
Och så påbörjas deras affär.
 
Efter ett tag presenterar Marguerite sin älskare för sin familj. Han blir inte direkt accepterad eftersom han är Kines och inte vit, men de väljer att träffa honom ett par gånger eftersom han är rik och kan ta med dem på fina restauranger i Kina.
 
Och snart har även Älskaren svårt att sätta sig emot sin familjs önskemål.
 
Boken "Älskaren" är en sorglig kärlekshistoria som utspelar sig i en tid där traditioner var viktiga och rasfördomar var ett faktum. Bokens historia är fin och medryckande, sorglig. Men bokens språk är inte det. Duras hoppar hej vilt mellan dåtid och nutid. I ett stycke kan det handla om hur hon gick i skolan i Frankrike till att sedan plötsligt, utan förvarning, hoppa tillbaka till nutiden i Kina. Hon refererar ibland till sig själv i tredje person och ibland i första person, vilket gör att man blir förvirrad. Jag förstår att den här boken är en klassiker och jag respekterar det gamla språket och den sorgliga kärlekshistorien. Men jag måste säga att jag blev besviken. Boken är inte ens särskilt lång, cirka 120 sidor och ändå tog det mig en evighet att bli klar.
 
Är det någon som har läst boken som känner likadant?

Kommentarer
Postat av: M

Jag har läst den på franska, när jag läste det. Och ja, man blir förvirrad!! Puss

2016-05-16 @ 08:27:00

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0