Sommarpratarna 2018: Del 1

 
Medan jag är ute i Rom och undersöker staden ska ni få lite tips på årets sommarpratare! I denna för tillfället ganska mörka värld är det väldigt skönt att lyssna på kloka personer som pratar om sina erfarenheter och spekulerar om framtiden.
 
David Eberhard: David Eberhard är psykiatriker och författare. I sitt sommarprat menar han att vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad. Idag fokuserar vi på vårt självförverkligande, men tänker inte på vår överlevnad. Genom programmet får vi följa hans liv från uppväxten utanför Lund till hans olika äktenskap och jakt efter den perfekta familjen. David menar att "om vi invånare bara söker strategier för att skydda oss från allt, allt som är obehagligt och svårt, så riskerar vi att missa meningen med livet. I ett land där alla bara vill leva så länge som möjligt". Gillade detta sommarprat mycket! Ett av favoriterna. Rekommenderas!
 
Kaj Linna: Kaj Linna blev oskyldigt dömd till livtidstids fängelse för ett mord och sedan frisläppt efter 13 år. Detta är hans berättelse om orättvisan. Att ha blivit dömd utan att kunna försvara sig på ett rättvist sätt, att inte kunna säga hej då till varken sin mamma eller pappa på deras dödsbädd och hur vi som människor hellre vill fälla än fria. Ett väldigt intressant sommarprat om orättvisorna i samhället, hur vi ofta bestämmer oss att det är på ett sätt utan att titta på hela bilden. Jag är dock inte riktigt insatt i Kalamarksmordet, och känner att lite mer bakgrund hade behövts för att kunna hänga med ordentligt i sommarpratet.
 
Bianca Ingrosso: Bianca Ingrosso pratar mycket om sina föräldrars skilsmässa och sin uppväxt. Hur det är att vara född in i en kändisfamilj och att hennes föräldrars skilsmässa var förstasidesnyheter på tidningarnas löpsedlar. Bianca berättar också om sin bulimi, en sjukdom som bör tas på större allvar än vad den gör idag. Ett viktigt sommarprat på många sätt och vis!
 
Mouna Esmaeilzadeh: Mouna är läkare, hjärnforskare och entreprenör. Hon pratar om att födas två gånger och tron på mirakel – baserat på vetenskap och teknologi. I Mounas sommarprat blickar vi framåt inom forskning och medicin. Kommer det bli möjligt att leva tills vi är 150 år gamla? Samtidigt berättar hon om hur det var att födas rakt in i den Iranska revolutionen och flykten till Sverige. SÅ intressant sommarprat! Kunde faktiskt lyssna på detta utan att få existentiell ångest, som jag annars lätt får när vi pratar om döden och framtiden. Detta var ett av mina favoritsommarprat, rekommenderas varmt!
 
Claes Månsson: Claes Månsson är skådespelare och bor i Stockholm. Men vägen till skådespelare har varit lång. Han har alltid varit blyg och har inte ens hållit ett middagstal. I sitt sommarprat berättar han om sin blyghet och känslighet, att många tycker det är konstigt att han som man lätt gråter och har nära till sina känslor. Tyckte sommarpratet var fint och mysigt. Intressant att han trots sin blyghet blev en väldigt framgångsrik skådespelare.
 
I denna omgången gillade jag Mouna Esmaeilzadehs och David Eberhards sommarprat bäst. Har ni lyssnat på något och vilket tyckte ni i så fall bäst om?

Kommentarer

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0