Bok Februari: Det är något som inte stämmer

Nu är snart februari slut och därför är det dags för mig att presentera månadens bok! Som ni kanske minns försöker jag läsa minst en bok i månaden, och för att få mig att hålla det här löftet så kommer jag att presentera boken jag läst i slutet av varje månad. Februaris bok var "Det är något som inte stämmer" av Martina Haag.
 
Boken handlar i grund och botten om när Erik Haag och Martina skiljdes. Det här är Martinas sida av historien, hur hon upplevde det och hur jobbigt det var för henne. Dock är deras namn och andra detaljer i deras vardag utbytt.
 
Historien börjar med att karaktären Petra åker till Lappland för att jobba som stugvärd i några veckor. Där skall hon få tid att vara själv och bearbeta den plötsliga skilsmässan.
 
Samtidigt som Petra är i Lappland, börjar hon jobba på sin nya bok. Här får vi följa berättelsen om skilsmässan. Historien går härefter parallellt och vi hoppar fram och tillbaka mellan hennes upplevelser i Lappland samt relationen mellan henne och mannen Anders.
 
Man känner verkligen med Petra under bokens gång. Hur hon först försöker lappa och klistra ihop relationen med terapeuter och samtal. Hur hon går sönder inuti, slutar äta och börjar röka igen när hon får reda på att Anders har haft en affär och vill lämna henne för en annan.
 
Hur hon försöker övertala sig själv att om jag bara väntar lite till, en kvart i taget, så kommer han att ändra sig.
 
Eller hur hon sorterar familjefoton och limmar in dem i album och tänker att snart, snart kommer Anders tillbaka.
 
Och Anders är bara så jävla kall och rycker på axlarna. Säger "Att du kan ju skriva en rolig bok om det här" och svarar inte i telefonen när hon ringer.
 
Men trots all sorg och uppgivenhet känner man då och då en underton av komik. Som ljuset i en mörk tunnel ungefär.
 
"Om det som kommer upp till ytan är att jag ska hålla på och vakna mitt i natten i skräck så vill jag ha pengarna tillbaks" - skrattade rakt ut av den här meningen.
 
Framförallt handlar den här boken om att man faktiskt kan resa sig, att man faktiskt inte dör trots att man tror det. Att trots allting brister, rivs itu och går sönder inuti, så lyckas man resa sig och bli starkare.
 
"Det är något som inte stämmer" är en väldigt bra bok som många kommer att känna igen sig i. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag läste och språket är så lätt att allt bara flyter på. En väldigt bra bok och jag rekommenderar den verkligen.
 
Här kan du läsa vilken bok jag skrev om i januari.

Kommentarer

Kommentera inlägget här


Kom ihåg mig?






Trackback
RSS 2.0